През следващите 2-3 месеца всички автобуси в страната ще бъдат проверени.
Това съобщи зам.-министърът Камен Кичев, който присъства на днешната инспекция на Централна автогара - София.

От днес инспектори на Държавната автомобилна инспекция започнаха проверка на документацията, работните графици и техническото състояние на автобусите.
Извънредните проверки са разпоредени от транспортния министър Ивайло Московски след катастрофата на магистрала "Тракия".

Ивайло Манолов от ДАИ обясни, че по време на проверката на столичната автогара днес са били инспектирани 20 автобуса и са съставени два акта. По думите му проверката отнема от 5 до 10 минути.
Извършваме визуално проверка - течове на гориво, гумите, тахографите. При съмнение за нещо нередно даденият автобус се отвежда до най-близкия сервиз и се извършва пълна проверка
", обясни Манолов.

Той допълни, че собственици на автобуси няма да могат да ги скрият от проверката, защото инспекции могат да се правят и в гаражите на фирмите, информира money.bg.

Кичев допълни още, че се очаква до края на юли да заработи горещ телефон, на който пътниците ще могат да подават сигнали за нередности по пътищата. Той посочи като нередности правостоящите в превозното средство; пътници в багажника на автобуса; превишена скорост; ако водачът говори по телефона, докато шофира.

По думите му инспекторите от ДАИ ще бъдат безкомпромисни при проверките, за да се осигури безопасността на пътниците. Собствениците на автобуси, които не отговарят на техническите изисквания, ще бъдат задължени или да купуват нови, или да отстранят нередностите на старите.