До 15-ти септември ще бъдат потърсени възможности за допълнително финансово осигуряване на есенната кампания на зърнопроизводителите чрез преструктуриране на план-сметката на Държавен фонд "Земеделие".

Това бе решено на работна среща на министрите на земеделието и горите Нихат Кабил и на финансите Пламен Орешарски с представители на Асоциацията на зърнопроизводителите от страната, информира БНР.

Обсъдени бяха проблемите пред сектора, свързани с възстановяване на акциза върху горивата за земеделските производители, изкупните цени на зърното от новата реколта, възможностите за допълнително субсидиране на предстоящата есенна кампания.

Ще бъдат преразгледани разходните норми за обработката на един декар земя, както и ще се потърсят възможности от идната година, закупуването на горивото за земеделски цели да става срещу ваучери, което значително би облекчило дребните производители бе решено на срещата.

За тази година възстановяването на акциза върху горивата ще се извършва еднократно от митническите бюра в страната в срок до два месеца.