Ресторантите и топлите витрини в хипермаркетите няма да ползват ДДС облекчения за даряване на храни, тъй като по закон могат да се даряват само пакетирани храни и такива в срок на годност.

Това стана ясно на брифинг във Финансовото министерство.

Министърът на финансите Владислав Горанов се срещна с омбудсмана Мая Манолова, земеделския министър Десислава Танева, представители на Българската хранителна банка, БЧК и производители на храни по темата за освобождаването от начисляване на ДДС върху дарените храни.

Изработеният от Министерството на финансите законопроект урежда маханизма за създаване на хранителна банка и механизма за контрол, за да не се опорочи добрата идея, обяви Горанов.

Ролята на хранителната банка е да гарантира, че се дарява качествена храна и тя отива, при когото трябва. По думите му изискванията към хранителната банка са доста сериозни. Тя трябва да покритие 30% от територията на страната и да има системи за отчетност.

Това е кауза, за която се водят битки повече от 10 години. Трябваше да се промени мисленето и да се чуят аргументи от МФ и най-накрая това се случи“, коментира омбудсманът Мая Манолова. По думите й това е победа, която завоювали гражданите. Рамо до рамо с институцията на омбудмсана били и браншовите организации, БЧК и хранителната банка.

Манолова изрази надежда, че текстовете ще бъдат приети в окончателния им вид.

На срещата присъства и митрополит Антоний, с когото Манолова се ангажира с нова кауза. Предстои съвместно да организират обществена трапезария с излишните храни от ресторанти и топли витрини, които няма да ползват отстъпки от ДДС. Идеята е да покажат, че има хора, които са готови да даряват и без привилегии.

Още следващата седмица в няколко общини пилотно ще се организират такива обществени трапезарии. Идеята е, под контрола на Агенцията по безопасност на храните, храните от столове, ресторанти и други обществени заведения да стигат по най-бързия начин до първото най-близко социално заведение, където се оказва, че хората не се дохранват.

По време на една от своите обиколки в интернати Манолова е установила, че там се водят спорове по колко филии хляб да се дават на децата за обяд, защото не било полезно повече от 1-2 филии например.

Децата в тази възраст са гладни, имат нужда от месо и мляко на всяко хранене, а порционът включва обикновено постни храни“, поясни Манолова. Затова тя предлага вариант, чрез който децата да се хранят с пълноценна храна.

Независимо от досегашния режим, който утежнявал желанието да се дарява, българската хранителна индустрия винаги се отзовавала на молбите на държавата да дари храни на общности в нужда, подчерта на свой ред земеделският министър Десислава Танева.

7-8 млн. лв. е потенциалната загуба за държавата при достигане на половин процент от целия оборот, сочат оценките. Според Горанов тази загуба е допустима за бюджета. „Можем да си го позволим“, подчерта той.

Няма да има компромис от страната на държавата по отношение на качеството на дарените храни, увери още финансист номер 1. Всички проверки на Агенцията по безопасност храните ще продължават.

Министрите на здравеопазването и на земеделието и храните ще определят списък с храните, които могат да се даряват и в какъв срок преди окончателния им срок на годност могат да бъдат предоставени.

Социалното министерство пък ще изброи социалните заведения и други бенефициенти, които да получават даренията.