Emaxpress, архив
Министърът на икономиката Трайчо Трайков е завел дело в Окръжен съд - Пловдив за връщане на мажоритарния дял на държавата в Пловдивския панаир.

Според Трайчо Трайков това е възможно да се случи след като при извършена проверка от последните месеци, както и при анализ на сделката за панаира са констатирани множество сериозни закононарушения на търговското и приватизационно законодателство.

Констатирани са нарушения при двете увеличения на капитала на панаирното дружество, вписани в Търговския регистър, както и при издадените в тази връзка актове на МС, оглавяван от Сергей Станишев, посочи Трайков.

Проверката е констатирала и нарушения в действията на бившия икономически министър Румен Овчаров, в резултат на които, държавата е загубила контрола върху панаира за сметка на „Пълдин Туринвест" АД, дружество контролирано от бизнесмена Георги Гергов, посочи още икономическият министър.

В рамките на проверката са констатирани редица нередности като нередовно проведени общи събрания за увеличаване на капитала на дружеството, несъответствие на действията на министъра на икономиката и енергетиката спрямо приетата стратегия от МС.

Според Трайчо Трайков на лице е грубо нарушаване на разпоредбите от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, нарушени са и разпоредби от търговския закон, както има нарушение на правилника за реда за упражняване правата на държавата, търговските дружества с държавно участие в капитала.

Проверката е констатирала и нарушения в действията на бившия икономически министър Румен Овчаров.

Подал съм сигнал до ВСС, който да провери дали съдиите, вписали двете увеличения на капитала на панаирното дружество, не са извършили нарушение, информира министър Трайков. ВСС ще провери има ли необосновани действия на магистратите по дело за реституция, свързана с панаира.

Сигнализирал съм изпълнителния директор на Централния депозитар за установени нередности при отразяване на движението на акциите на Международен панаир Пловдив, коментира още икономическият министър.

Трайчо Трайков посочи още, че държавата е загубила контрола върху панаира след като предходното правителство преструктурира собствеността на дружеството по неясна, по думите му процедура, заобикаляща Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

С решение на МС от 2006-а кабинетът „Станишев" е приел стратегия за развитие и преструктуриране на дружеството, като тази стратегия включва преструктуриране на собствеността му чрез привличане на общински и частен капитал.

Така на практика са заобиколени изискванията на Закона за приватизацията, категоричен е министърът. Той обясни, че реално процедурата по преструктуриране на собствеността на Пловдивския панаир е извършена и държавата е загубила мажоритарното си участие в него.

Осъществен е значителен като стойност подарък за сметка на данъкоплатците, смята Трайчо Трайков. Той смята още, че ако Пловдивският панаир е приватизиран съобразно закона, финансовият ресурс от приватизацията е щял да постъпи в Сребърния фонд.
Не само, че тези средства не са отишли в Сребърния фонд, а активите на дружеството са предоставени в ръцете на „Пълдин Туринвест" АД. В панаира са апортирани и други държавни имоти, намиращи се по българското Черноморие.

Още на 18 декември 2006-а, при първото увеличение на капитала на дружеството, със свое решение Румен Овчаров като министър на икономиката е променил устава на дружеството по такъв начин, че държавата да загуби възможността за упражняване на контрол върху управлението на панаира и върху решенията, вземани от съвета на директорите.

На 15 март 2007-а с повторно увеличение на капитала, последвано от неясно възстановяване на акции на реституенти, държавата е загубила мажоритарното си участие в панаира.

Така според министър Трайчо Трайков е нарушена приетата стратегия от Тройната коалиция, която е предвиждала държавата да притежава поне 51% от акциите в панаира.

Министър Трайков обясни, че това се оказва и предпоставка държавата да не може да осъществява функциите си спрямо Пловдивския панаир по силата на постановление за финансово наблюдение на определени дружества.

Пловдивският панаир не си е платил и дивидентите към държавата, съобщи още Трайчо Трайков. Само за 2005-а дължимият дивидент на дружеството към държавата е 1,4 млн. лв.

Ако има длъжностни лица, извършили закононарушения, те трябва да понесат наказателна отговорност, категоричен е Трайков. Данните от проверката той дава и на МВР и на главния прокурор.

Изпратили сме нотариална покана за изплащане на дължимия дивидент, информира още икономическият министър. Той се надява държавата да си върне 97% от акциите в дружеството. Това е едно от най-атрактивните държавни дружества, категоричен е Трайчо Трайков.