Ветрогенераторен парк за 150 милиона евро ще изгради в Стара планина над село Дълги дел в община Георги Дамяново датската компания "Гринтех".

Това съобщи кметът на общината Дилян Димитров, цитиран от БНР.

Очаква се до края на октомври дружеството да получи разрешително за строеж. Общината и инвеститорът са регистрирали обща фирма, която ще строи парка.

Местната администрация участва с апортна вноска от земя. Тя е предоставила 57 парцела от по 2 декара по билото на планината на височина около 1500 метра.

Във всеки от парцелите ще се изгради по един ветрогенератор с мощност 3 мегаватчаса. Височината на пилоните на един ветрогенератор ще достига 110 метра, а размера на витлата - 86 метра.

Общината ще получава годишно по 500 евро на генератор, плюс 5 процента от годишната печалба на дружеството - около 300 000 лева. Очаква се паркът да бъде изграден за 2 години, а след това да бъде включен в енергийната система на страната, съобщи Димитров.

Той уточни, че инвеститорът ще построи нови пътища в село Дълги дел и в планината. Същата датска компания ще строи ветрогенераторен парк и в Стара планина над Чипровци, Северозападна България.