От 50 хил. лв. безвъзмездно финансиране могат да се възолзват малки и средни предприятия за излизане на фондовата борса.

Инициативата бе открита днес от зам. икономическия министър Александър Манолев, председателя на Комисията по енергетика в НС Делян Добрев, заместник-председателя на Съвета на директорите на Българска фондова борса Васил Големански и заместник-изпълнителния директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Александър Минев.

Финансирането ще се отпуска под формата на ваучери стана ясно на официалното откриване. Това е първата подобна инициатива в страната. Ваучерът е с валидност 9 месеца. През този период компаниите трябва да получат одобрение на инвестиционния проспект за емитиране на ценни книжа от КФН и да и осъществят успешна емисия за набиране на капитал.

Зам.-министър Манолев обясни, че на сайта на агенцията вече е публикувана информация, за да се запознаят фирмите с условията. "От септември започва и физическото подаване на проектите", посочи той.

"За успешна емисия ще се счита набирането на капитал, равен на или по-голям от 500 000 лв., или стойността на десетократния размер на ваучера", информира Александър Манолев. Очакванията му с ада се реализират 15 млн. лв. инвестиции в български малки и средни предприятия в резултат от схемата. Това би представлявало активиране на 10 пъти повече средства от вложения публичен ресурс.

Снимка 368142

Източник: БГНЕС

Една нова компания излиза на борсата годишно, обясни Делян Добрев. "Чрез тази програма, само с първоначалния ѝ бюджет, поне 32 компании ще излязат на борсата. Така че нейният ефект ще е осезаем за капиталовия пазар в България, а ние не трябва да губим време за неговото развитие", отбеляза той.

Васил Големански пък добави, че 81% от публичните компании на БФБ са малки и средни фирми. Той е убеден, че ваучерна схема ще стимулира още повече компании да набират капитал през борсата.

Индикативният бюджет на схемата за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на капиталовите пазари възлиза на 3 911 660 лева (2 000 000 евро). Проектът за ваучерите стартира изпълнението на стойност 1,6 млн. лв.

Има готовност за подписване на втори договор за използване на цялата предвидена сума, информираха по време на официалното откриване. Бюджетът е осигурен по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".