Международна делегация разгледа АЕЦ "Козлодуй".

Посещението е част от програмата за отбелязването на 50-годишнината от основаването на българския ядрен регулаторен орган, което съвпада с 50-годишнината от създаването на МААЕ и на Европейската общност за атомна енергия „Евратом".

Делегацията включваше г-н Томихиро Танигучи, зам.-генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), представители на ръководни органи на МААЕ, на Комисията за ядрено регулиране на САЩ (US NRC), на организациите GRS и ITER-Consult (Италия) и на посолството на САЩ, посети АЕЦ "Козлодуй". Делегацията бе водена от г-н Сергей Цочев, председател на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

На среща с ръководството на АЕЦ "Козлодуй" в Информационния център делегацията бе запозната със състоянието и с програмите за модернизация на ядрените мощности.
В рамките на днешната програма бе включено и посещение на 440-мегаватовите блокове и на работещия на 100% мощност 1000-мегаватов 6 енергоблок.

По време на разговорите гостите проявиха интерес към социалната програма, насочена към персонала на 1-4 блок, и към взаимодействието с обществеността и с местната власт в региона.