При голям обществен и медиен интерес в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране се проведе днешното обществено обсъждане на новите цени на тока и топлоенергията от 1 юли. Припомняме, че вече ДКЕВР предложи средно електроенергията да поевтинее с 0,66% от 1 юли, но за сметка на това цените на парното да поскъпнат средно с 10-13 процента.

В първата част на заседанието бяха обсъдени предложените цени на парното, като на него участваха представители на Министерството на икономиката и енергетиката, на синдикатите, работещите и работодателите в сектора, както и неправителствени организации.

Повечето от изказалите се обявиха, че шоковото поскъпване на парното ще доведе до невъзможност хората да си плащат сметките и от там топлофикациите да фалират. Илия Николаев от Асоциацията на топлофикационните дружества изрази загриженост относно създалата се ситуация и посочи , че се надява ДКЕВР да не предприема толкова драстично увеличение на цените на парното, защото и самите те не са го искали. По думите на Николаев приемливо би било увеличение с до 5-6%.

Припомняме, че вчера пред БТА членът на ДКЕВР Еленко Божков заяви, че се търси начин предложеното увеличение на парното да се смекчи. Това бе потвърдено и днес от председателя на ДКЕВР Боян Боев, като той посочи, че внимателно се разглежда желанието на топлофикациите за по-плавно поскъпване на топлинната енергия.
Очаква се крайното решение на ДКЕВР за цените на парното да бъде взето след закрито заседание, което ще се проведе на 30 юни.

По отношение на новите цени на тока, изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители Константин Делисивков заяви, че увеличението на цената, на която НЕК ще продава на едро електричество, е с около 2 лв. на мегаватчас по-скъпа от тази, която е в момента. Това, по думите му, ще доведе до нови загуби за големите индустриални компании, които купуват ток на свободния пазар и където цените също се очаква да се повишат поне с 2 лв. на мегаватчас. Загубите от едно такова решение ще бъдат около 40 млн. лв. и тях ще ги плати българският бизнес.

Председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русинова заяви, че в проекта на ДКЕВР за определяне на цените в сектор „Електроенергетика” де факто се признава, че наложената такса от 20% върху приходите от ВЕИ ще отиде директно за НЕК. Това, по думите й, представлява директна държавна помощ и в тази връзка тя ще сезира Европейската комисия за нарушаване на европейското законодателство.