Новите по-високи цени на природния газ и парното, които ще влязат в сила от 1 януари, ще бъдат обсъдени в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Предложението на регулатора е синьото гориво да поскъпне с около 12 на сто, а увеличението за различните топлофикации да е между 4 и 17 процента.

Вместо исканото от "Булгаргаз" поскъпване от 21 процента, Държавната комисия предлага двойно по-малкия скок от 12 на сто, съобщи БНР.

Освен за цените на синьото гориво на днешното открито заседание се очаква двете страни да влязат в спор и за това дали газовата компания е ощетила държавата с около 40 милиона лева, тъй като през последното тримесечие вместо да използва евтиното гориво от газохранилището в Чирен е внесла скъп газ.

Енергийният регулатор се закани да наложи максималната глоба от 1 милион лева на газовото дружество, а "Булгаргаз" се закани да съди държавната комисия за уронване на престижа на компанията.

Според топлофикациите предложеното увеличение от ДКЕВР за цената на парното между 4 и 17 процента е недостатъчно и не може да покрие увеличените цени на газа от октомври с 24% и предстоящото поскъпване от януари.

НЕК вече заяви, че ще обжалва решението на регулатора, който, за да може да определи по-ниски цени на парното, вдигна с около 40 на сто цените на тока, произвеждат по комбиниран начин от топлофикациите.