Очакваме консултантът за АЕЦ „Белене" да бъде избран след часове, съобщи икономическият министър Трайчо Трайков. Това, което искаме от него, е осъвременяване на оценките по финансовия модел на централата, посочи Трайков.

Той отбеляза, че за „Белене" има кашони и стаи с документация и изчисления. Има нужда от осъвременена оценка на пазара и развитието на енергетиката, подчерта Трайков.

Консултантът ще трябва да направи това. От него се очаква да предложи финансова схема, да направи маркетинга, да разговаря с инвеститори.

Нека бъде избран, да съставим програма за работата му и тогава ще коментираме повече, каза Трайков.

Помолен да даде повече яснота за кандидат-инвеститора за „Белене", Трайков каза, че кандидат-инвеститор би имало, когато държавата предложи определен момент и съответно финансово участие.

Такова предложение от наша страна няма. Има предварителни разговори и те са на междудържавно ниво - както със Сърбия и Македония, например, каза Трайков.

Той добави, че позицията на Македония е била изяснена миналата седмица и припомни, че е имал среща с македонския вицепремиер, който го е информирал, че са започнали проучване дали Македония да участва в самостоятелен проект, или в регионален. Според Трайков, много е вероятно да предпочетат регионален.

Помолен да коментира информациите, че Русия няма да отстъпи нито стотинка от цената на „Белене", Трайков заяви: Предлагам руските медии да цитират вас, че ние няма да отстъпим от друга цена.

За „Южен поток" Трайков каза, че приходите от транзитни такси ще дойдат в продължение на достатъчен брой години, когато се получават приходи и поясни, че засега сме се споразумели по параметрите на предпроектното проучване и сме направили проектната компания, която ще го извърши.

Окончателните инвестиционни решения и финансовите решения ще се вземат през следващата година. За формирането на компанията и предпроектното проучване Трайков каза, че не става въпрос за големи суми.

Това са корпоративни въпроси и няма смисъл държавата да се вторачва в това как една компания намира един милион да си направи проучването, коментира той.

Припомняме, че по време на посещението си, руският премиер Владимир Путин каза, че до края на годината ще бъде одобрен техническият проект на АЕЦ „Белене".
Той заяво, че руската страна е готова с крайната цена за централата, но отказа да я назове, допълвайки, че първо трябва да има съгласуване с българското правителство.

Отнасяме се с голямо уважение към позицията на българския премиер, който настоява този проект също да стане общоевропейски. Този проект е голям, обширен и се нуждае от много големи финанси, коментира още Владимир Путин.

По думите му Русия е готова да го осъществява в максимално благоприятен за българската страна режим: пълен цикъл, с доставка на оборудване, с местни компании, с присъединяване на други западноевропейски компании към този проект, с доставяне на гориво, с утилизирането му след това.