Електроразпределителните дружества може да се разминат само с глоби, въпреки установените многобройни нарушения в ЧЕЗ, Е.ОN EVN, свързани най-вече с техните лицензи.

Предвижданите глоби за тези нарушения варират от 20 000 до 1 млн. лева.

Резултатите от одита няма да бъдат дадени на прокуратурата, лицензът на дружествата няма да бъде отнет, а цените на тока няма да бъдат променяни, каза председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев, цитиран от БНР.

От доклада за направената проверка на трите дружества стана ясно, че те са скрили информация при одита, извършен от експертите от ДКЕВР

Припомняме, преди месец с приключилия регулаторен одит в електроразпределителните дружества бяха открити сериозни нарушения на лицензионните им условия.

И трите дружества не са представили част от изисканите от одиторите документи или са ги представили с частично заличена информация.

Междувременно от ЧЕЗ за пореден път упрекнаха ДКЕВР, че все още докладът не им е предоставен по надлежния ред. Въпреки нашите писмени настоявания към ДКЕВР, включително и позовавайки се на закона за достъп до информация, такава не ни беше предоставена, заявява Ян Вавера, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Това е само част от множеството нарушения, установени от одиторите. Констатирано е сключването на договори, чрез които се прехвърлят почти всички дейности в други свързани с тях дружества. Договорите са за период от 3 -5 години, с възможност за автоматично подновяване на срока.

За сключването на тези договори лицензиантите не са изпълнили задължението си да уведомят ДКЕВР в едномесечен срок от подписването им и да й представят копия от тях.

В документите обаче се съдържат клаузи, с които са създадени всички необходими условия за изкуствено, непазарно, непрозрачно и необосновано увеличаване на разходите на одитираните дружества.

Освен това при извършения одит не е установено наличие на система за управление на качеството в нито едно от дружествата, която да е сертифицирана от независима компетентна организация.