До 150 хиляди тона годишно се е свило производството на консерви в България.

В момента то е с 30 на сто по-малко от миналогодишното.

В сравнение до 1994 година у нас са произвеждани над 1 млн. тона консерви. Това съобщи Павлина Параскова, директор на Института по консервна промишленост в Пловдив, цитирана от БНР.

Малките и средни предприятията в бранша са 150. Около 60 на сто от произведената продукция изнасяме в страните от европейския пазар и около 40 на сто - за Русия.

От септември миналата година обаче руският пазар е сринат и продукцията на много от предприятията ни залежава по складовете.

Основните проблеми на консервната ни промишленост са свързани с липсата на гарантирана продукция, посочи той.

За произведените у нас консерви ползваме едва 30 на сто българска продукция, а останалото е вносна.