До 150 хиляди тона годишно се е свило производството на консерви в България.
В момента то е с 30 на сто по-малко от миналогодишното.
В сравнение до 1994 година у нас са произвеждани над 1 млн. тона консерви. Това съобщи Павлина Параскова, директор на Института по консервна промишленост в Пловдив, цитирана от БНР.
Малките и средни предприятията в бранша са 150. Около 60 на сто от произведената продукция изнасяме в страните от европейския пазар и около 40 на сто - за Русия.
От септември миналата година обаче руският пазар е сринат и продукцията на много от предприятията ни залежава по складовете.
Основните проблеми на консервната ни промишленост са свързани с липсата на гарантирана продукция, посочи той.
За произведените у нас консерви ползваме едва 30 на сто българска продукция, а останалото е вносна.
TAKSIJIATA
на 29.08.2009 в 15:50:21 #2До 150 хил.т егати ПР-а евтин нали беше 75% спад в производството .. те го написали оптимистично до 150 хил.т. абе нюза сте егати необективниците !
Чорлав
на 27.08.2009 в 17:54:37 #1Нашите "консерватори" по-добре да видят какво се казва консерва в някоя нормална страна. Тук нито пастетите, нито русенското варено могат да се ядат. Да не говорим, че веднъж намерих един ГОЛЯМ ТЛЪСТ КОНСЕРВИРАН паяк в салатата ропотамо!