Собственици на казани за варене на ракия и винопроизводители излязоха на мирен протест. Те избраха да изразят недоволството си край Сандански, на главния път за Гърция, съобщава БиТиВи.

Освен недоволни от Петричко-Санданския район, на протеста са дошли и представители от Дупнишко.

Собствениците на казани призовават управляващите да помислят за сиромасите. Те питат ако работят само два месеца, в останалото време как ще хранят семействата си. Стана ясно, че при новите условия ударно ще могат да варят ракия само два месеца в годината заради времето за втасване на джибрито. Ако варели ракия през декември, тя нямало да бъде хубава.

Протестиращите настояват новите изисквания да бъдат премахнати и да се върнат старите условия. Те заплашиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще пристъпят към пътни блокади.

Притежател на семейна ракиджийница в Петрич не е съгласен с новите условия. Той казва, че няма кой да работи само шест месеца в годината. „Ти си направил фирма, оформил си, къде има в света някой да работи само 6 месеца в годината”, недоволен е Кирил.

Казаните му давали работа на няколко души. Хората се притесняват, че може да изгубят работата, с която изхранват семействата си.

Симеон Боласкалиев пък споделя, че прави от лозята си 200 литра годишно. Литъра продава за 2 лева, за да може да подпомага семейния бюджет. Мъжът получавал пенсия 130 лева.

По информация на БГНЕС на протеста са присъствали над 100 собственици за изваряване на ракия и лозари. Те са категорични, че ако промените влязат в сила, това ще ги унищожи. Според протестиращите законопроектът за акцизите и данъчните складове е лобистки и обслужва единствено винпромите. 

Те издигнаха лозунги: „Господа, чии интереси представлявате??”; „Убийци на българските традиции!!!!!”; „Унищожаване на малкия и среден бизнес в България”; „Долу ръцете от частните казани” и други.