Цената на литър олио скоро може да достигне 5 лева. Това прогнозира пред БНР Яни Янев, председател на Управителния съвет на Сдружението на производителите на растителни продукти и маслопродукти в България (СПРПМБ). Той коментира драстично повишените цени на олиото в страната през последните няколко месеца.

Цените на слънчогледа на външния пазар, които през тази година са с 50% по-високи, определят цените и на българския пазар, посочи Янев. Той обясни, че това се дължи преди всичко на неблагоприятните климатични условия и намаленото предлагане, повишеното потребление и използването на зърнените и маслодайни култури за производство на енергийни продукти.

Около 40% е поскъпнало олиото през последната година. През септември 2009 г. е струвало 1,67 лв. за литър на едро, а сега е 2,35 лв., показват данни на комисията по стоковите борси и тържищата

Българският пазар е свободен пазар и зависи от цените на световните борси, изтъкна Янев. По думите му около една трета от производството на слънчоглед се преработва в страната, останалото се изнася. Ние сме зависими от цените, които се предлагат от външните купувачи, обясни председателят на СПРПМБ.

Според него всеки има право да си задържи стоката и да я продаде във времето с цел печалба. В момента това го правят българските производители на слънчоглед, но не производителите на олио, защото ние при тези високи цени и при тази невъзможност да купим слънчоглед купуваме неголеми количества, преработени и предлагани на пазара, обоснова се Янев.

За съжаление прогнозите за първото полугодие на тази година са за покачване на цените, каза още председателят на СПРПМБ.

Слънчогледът е поскъпнал, но и при слънчогледа и при брашното, има опит за преминаване на някои критични нива. Това заяви от своя страна земеделският министър Мирослав Найденов.

Това е изпробване на пазара. Ако пазарът поддаде, те ще успеят. Ние нямаме механизъм, с който да ги регулираме, посочи Найденов. Вече се среща и цена от 4.00 лв. Това не е логично. В случая се изпробва психологическата бариера и ако пазарът не реагира, тя ще остане, изтъкна още министърът.