Според официалната статистика най-бедната страна в Европейския съюз е България. Това пише в свой коментар германското издание Дойче веле.

Статистически погледнато приносът на всеки българин към брутния социален продукт е 3260 евро. Това е едва една трета от средното европейско ниво.

Ситуацията в Румъния е подобна.

В българската столица бедността не се забелязва от пръв поглед. По софийските улици минават луксозни автомобили, в центъра на града врати са отворили скъпи бутици.

Много българи обаче работят на две-три места едновременно, за да могат да изхранят семействата си. Особено тежка е ситуацията на пенсионерите.

Статистиката обръща внимание и на покупателната сила на европейците. В по-бедните страни жизнено необходимите разходи са по-ниски, отколкото в по-заможните страни. Но и след съблюдаването на този аспект, България остава най-бедната страна в Европа.

Според статистика на ЕС най-богатата страна в общността е Люксембург. Нейните граждани са по-заможни дори и от швейцарците.

В сравнение с Люксембург, България е все още страна в преход. Но българското правителство се опитва да покаже, че се учи бързо от Запада.

Люксембург оглавява понастоящем европейската статистика заради предвидливата си икономическа политика в миналото. Западноевропейската страна насочва усилията си в изграждането на банковия и застрахователния сектор. И привлича понастоящем чуждестранен капитал заради ниския лихвен процент.

Всеки осми германец е беден, се посочва в публикуван тази седмица доклад. Германският печат реагира бурно на тази новина. Наред с дискусиите за причините, някои автори разгледаха феномена "бедност" в европейски контекст.

Бедността в Германия засяга и трудещите се.

"Засегнати от бедността са и тези, които се трудят, на които трудовото възнаграждение обаче е много ниско. Ето защо е необходимо да продължим да дискутираме за възможности за повишаване на стойността на доходите", каза германският министър по труда.

Германците с доход от 781 евро на месец не могат да живеят луксозно. Тази сума е границата на бедността, според дефиниция на федералното правителство.

Съдържанието на доклада за бедността в Германия е щекотливо, защото доказва, че в западноевропейската страна съществува нова бедност, казва генералният секретар на ГСДП Хубертус Хайл.

"Бедността е относителна. Става дума за бедност, измерена към стандарта на живот в обществото ни, която обаче не може да се сравнява с бедността в развиващите се страни, в страните в преход, а и в някои от страните-членки на ЕС."

Българските учители биха се радвали на доходи, които в Германия се смятат за границата на бедността

Учител в България би се радвал на подобен доход, защото учителите в тази балканска страна получават само 150 евро месечно, пише в заключение германското издание.