Председателят на Фонда за гарантиране на влоговете Бисер Манолов не очаква лихвите по кредитите да паднат до края на годината.

На семинар в Боровец Манолов коментира, че поведението на банките у нас е напълно адекватно, като се има предвид икономическата ситуация, съобщи БНР.

Според Манолов, така хората и фирмите, които в ситуация на икономическа криза изпитват затруднения, ще успеят да си плащат вноските и ще имат полза.

„Когато всичко е наред, каквато беше ситуацията с нас до септември-октомври 2008 г., в рамките на 90 дни нещата стоят по определен начин. Сега обаче, когато има симптоматика за известни просрочия, на банките се даде възможност да предоговарят условия", обясни Манолов.

"Поставете се на позицията на кредитополучател, който би искал да бъде коректен към банката, но има време и да затруднее - той би искал да предоговори условията си. Поставете се в позицията на банката, тя също едва ли би искала да пише вземането срещу обезценка", коментира той.

Според банкери, дори и прагът от 180 дни може да се вдигне, а що се отнася до времето преди март, когато за лоши се смятаха заеми със закъснение от 90 дни, то това е било твърде рестриктивно.

Според БНБ е рано да се правят прогнози как ще се отрази рецесията у нас върху банковия сектор. Бисер Манолов беше категоричен, че изявления от типа „Централна и Източна Европа ще се превърнат във финансовата дупка на континента" трябва да се поставят под въпрос. Банковата система на страната ни е достатъчно стабилна, категоричен беше Манолов.