Довършване на преброяването с нова контролна анкета или извадково изследване.
Това поискаха представители на Центъра за демографска политика по време на пресконференция в БТА.
Според тях получените от преброяването на населението данни не могат да дадат достоверна картина на обществото ни.

Експертите обясниха исканията си заради безпрецедентно високите нива на отказали да определят своя етнос, майчин език и вероизповедание. По думите им липсата на тази информация прави данните неизползваеми.

От неправителствената организация запитаха и защо се харчеха парите за преброяването, след като дори не можем да знаем етническия и религиозния състав на населението.

Доц. Димитър Аркадиев от ЦДП даде за пример факта, че цели 22 % не са определили вероизповеданието си, а това досега не се е случвало и е непознато в световен мащаб. Около 9 % или 700 хиляди души пък са неопределилите се като етнос и майчин език.

Зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов допълни, че според данните християните у нас са 4,4 милиона души. „Ако трябва да се вярва на тези данни, ще се окаже, че скоро България ще е първата нехристиянска държава в Европейския съюз. Затова искаме ново контролно засичане на данните, тъй като се вижда, че те не са надеждни, обобщи той.

Според председателя на Центъра за демографска политика Искрен Веселинов тези данни са опит за избягване на евентуална обществена паника от застаряването на населението и увеличаването на дела на циганите. „Как обаче бихме могли да планираме процесите, когато дори се крием от данните," попита Веселинов.

По думите на експертите с тези темпове на застаряване след 20 години 1/3 от населението на България ще е в пенсионна възраст и няма да има кой да работи. Няма да има кой да изработи пенсиите на утрешните пенсионери - държавата просто ще фалира, категоричен бе Костадинов.

Проф. Петър Иванов оспори цялостната методика на преброяването, позовавайки се и на неточности в преброителната карта. По думите му демографската катастрофа е факт.

Ако слушаме НСИ, циганите са намалели с 14 % спрямо предното преброяване и до няколко десетилетия ще изчезнат, иронично отбеляза Иванов и допълни, че НСИ подценява дори средната интелигентност на хората.

Костадин Костадинов изрази своята раздвоеност на кого да вярва - на цифрите на НСИ или на очите си. Според него „нищо вече не може да скрие неграмотността, която явно е наш национален феномен, както е и в някои африкански държави. 25 % от циганите не могат да четат и пишат."