Утвърдените стандарти от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) за някои видове месни продукти (става въпрос за наименованието „Стара планина", изчистена от соя, б.р.) не представляват български национални стандарти.
Те не са идентифицирани с буквеното означение БДС и цифри след него, както се означават българските стандарти и нямат национален характер.
Това заявява директорът на Института по стандартизация Ирен Дабижева.
По думите й до този момент в Българския институт за стандартизация (БИС) не са постъпили никакви предложения за разработване на български национални стандарти за месни продукти.
Институтът няма никакво отношение към утвърдените стандарти на НВМС, не е информиран за разработването им, не е участвал в етапите по тяхното съгласуване, приемане, одобряване, публикуване и разпространение, подчертава в становището си Дабижева.
Всъщност това са документи, разработени от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) и одобрени със заповед на генералния директор на НВМС д-р Йордан Войнов.
Тези документи носят името "Утвърдени стандарти" и по своята същност са ведомствени стандарти, за които не се прилага Законът за националната стандартизация, коментира още шефката на БИС.
Ирен Дабижев подчертава в становището си по въпроса, че от 11 години няма държавни стандарти, а има само български стандарти.
Разликата между двете понятия е, че Българските държавни стандарти са били инструментът за държавно регулиране на плановата социалистическа икономика.
Те са били задължителни и държавата по административен път е следяла за тяхното спазване.
В света на пазарната икономика стандартите са доброволни. Доброволни са както международните и европейски стандарти, така и българските, подчертава Дабижева.
По думите й обаче фактът, че стандартите в България са доброволни, не означава, че ги няма.
Производителите, които искат да бъдат конкурентни на пазара - в страната, в Европа или в света, декларират с гордост, че тяхната продукция е произведена по стандарт.
Ирен Дабижева уточнява, че стандартът е документ, описващ добра практика, създаден с консенсус и одобрен от признат стандартизационен орган - международен, регионален или национален.
Единственият национален признат стандартизационен орган в България е Българският институт за стандартизация (БИС) и по силата на закона, с който е създаден, само той е оторизиран да одобрява, издава и разпространява българските стандарти, подчертава шефката на БИС.
Abaris
на 04.08.2010 в 23:34:56 #19Един простичък въпрос, чийто отговор би разкрил родните "производители": Защо толкова много се страхувате от въвеждането на БДС? Аз и сега купувам луканка за 25 лв/кг и сирене за 11 лв/кг. Само че хем плащам, хем не съм сигурен, дали наистина ям качествена храна, щото по селата и сиренето ,и кашкавалът, и луканката, и млякото изглеждат по различен начин и имат съвсем друг вкус. Така че напоследък започнах да търся разни баби, които продават "немаркови" продукти. Губите ме като клиент. Ако се въведе БДС пак бих купувал най-доброто, но тогава бих имал известна сигурност и вие бихте спечелили повече от мен, щото схемите с бабите изискват известно време и усилия, така че бих купувал директно от магазина, било то и по-скъпо. Къде ви е проблемът, г-да производители?
el viejo
на 04.08.2010 в 23:15:43 #18От дискусията до сега ми стана ясно, че като видите етикет - месо "Стара Планина", независимо какво и да означава това: "стандарт", "технически условия", или "отраслова нормала", потребителя ще плаща 2.6 пъти повече от сега, защото така нареди Министъра на Земеделието! Това месо ще е по-месо, може би от жувотни гледани в еко райони на Стара планина!!! И ще стане като с дините - всички са български и са от Любимец. Явно на този Министър познанията му по стандартизация на изделия, са мъгла! Но, в замена на това като съдейства на големите месопроизводители да вдигнат революционно цените, те знаят да благодарят, по много подходящи начини! Министъра има усет към повишаване на цени. Току що удари гръб и на големите хлебопроизводители! Това с хляба е още по-недодялана подпора за 30% повишение цената на насъщния. Но, то е друга тема и няма отношение към стандартизацията и нейното използване за далавера.
el viejo
на 04.08.2010 в 23:15:16 #17От дискусията до сега ми стана ясно, че като видите етикет - месо "Стара Планина", независимо какво и да означава това: "стандарт", "технически условия", или "отраслова нормала", потребителя ще плаща 2.6 пъти повече от сега, защото така нареди Министъра на Земеделието! Това месо ще е по-месо, може би от жувотни гледани в еко райони на Стара планина!!! И ще стане като с дините - всички са български и са от Любимец. Явно на този Министър познанията му по стандартизация на изделия, са мъгла! Но, в замена на това като съдейства на големите месопроизводители да вдигнат революционно цените, те знаят да благодарят, по много подходящи начини! Министъра има усет към повишаване на цени. Току що удари гръб и на големите хлебопроизводители! Това с хляба е още по-недодялана подпора за 30% повишение цената на насъщния. Но, то е друга тема и няма отношение към стандартизацията и нейното използване за далавера.
chjornajat kot
на 04.08.2010 в 22:58:07 #16Комунягите /тая другарка със сигурност е такава/ винаги ще гледат да съсипят всяко едно добро начинание ! Сега започва да се говори за стандарти, за качество на меса и т.н. ! Защо ? Ами защото най-големите производители на месо, мляко, вина, ракии и хлебни изделия са комуняги ! Естествено, че "чепика" започва да ги стяга и те "търсят под вола теле" !!!

Цепеница
на 04.08.2010 в 21:40:31 #15НЕДКО , добави към пастърмата добре охладена биричка или готена домашнярка ( може и двете заедно)
Judas Priest
на 04.08.2010 в 19:30:06 #14Хайде пак лъжа от страна на правителството

mitkonice
на 04.08.2010 в 19:26:18 #13Тази статия е интересна ,за да се види колко хора са я разбрали... дотук нито един. Въпреки,че при някои има мисъл. Аз се чудя,че при другите статии е подобна ситуацията ,че чак има и компетенти. Джокер - човекът обяснява,че не е патентован стандарт като сертификатна марка, а просто без да има регистрация в Патентно ведомство има някакъв административен псевдо лиценз. Това не е лошо само по себе си, но трябва да се приемат стъпки за патентоване.
Цепеница
на 04.08.2010 в 19:21:47 #12недко , а как би коментирал кренвирши за 2.60 - 3.00 лв. , при цена на месото 7.00 лв.
Цепеница
на 04.08.2010 в 19:11:05 #11недко , моите уважения , но никой не може да те задължи да купуваш отрова за себе си и семейството си , нали ?
Цепеница
на 04.08.2010 в 18:05:34 #10докато има добитък да купува " народна кайма " и "народен " шпек , ще има и престъпници в колбасарския бизнес , и другарки дабижеви да ги защитават .
nono
на 04.08.2010 в 18:03:14 #9Браво!

boil
на 04.08.2010 в 17:22:56 #8тая госпожа не е участвала в създаването на тази норма и не е грабнала няколко хиладарки за своят подпис и затова я боли много и плюе!
VioletRay
на 04.08.2010 в 17:21:36 #7"...В света на пазарната икономика стандартите са доброволни...". --------------- Разликата обаче, че е там не се продават продукти със забранени пестициди. Не се правят колбаси със забраненис съставки, оцветители, антиоксиданти и консверванти. А това е така, защото има лаборатории, които следят за качество и такова нещо като кренвирш от целуоза, кожи и лой няма как да излезнат на пазара. Тези дни гледам се явиха се всякакви индивиди, които да ни обяснят как храната не била вредна. Аз на тях ли да вярвам или на собствения си опит. Гарантирам, че всеки който се храни поне 2 седмици с обичайната си храна, но в чужбина ще почувства драстично подобрение на здравето си! Не случайно сме най-болната нация в Европа. Трябва да има съд за алчни производители. Цените станаха като тези в западните държави, но това не пречи млякото да е от млечна суровкатка и добавка сухо мляко. Първото се ползва за храна на животни!
Nevermind
на 04.08.2010 в 17:07:54 #6В света на пазарната икономика стандартите са доброволни. _________________________ T.e. може да продаваш л*йна на народа и да ги наричаш с имена като "Народна кайма", "Народен шпек" и т.н.
grem
на 04.08.2010 в 17:07:42 #5Благодаря на първите двама писали за уточнението. Те и нюзо.беге са за прибиванье, щото само преписват, ами не вземат те да го напишат това, и ако са журналисти, а не вписвачи, да я наврат тази лелка където трябва затова, че говори лъжи явно.
ТеНеТеМе
на 04.08.2010 в 17:03:26 #4Ама и нюза ибахти и бомбастичното заглавие, дето са сътворили, че и на заглавната страница са забили тази "новина".
бББ
на 04.08.2010 в 16:49:18 #3Ами да вземат, че да направят стандарт, вместо да се обясняват!
ТеНеТеМе
на 04.08.2010 в 16:42:04 #2Верно бахти тъпата и некомпетентна шефка на нещо си. Човекът си каза на прост език, че за БДС на месото били нужни 2 години и са почнали да го работят вече. До тогава са въвели " Стара планина".
grosso
на 04.08.2010 в 15:55:07 #1Добър ден другарко Дабижева, той който трябва си го каза, че това не е по БДС и който иска е разбрал ...ама вие май чак сега загряхте и оревахте орталъка