„Енел Марица Изток 3" е първата по рода си централа в България, която разполага с водотретираща инсталация, с цел да се контролират вредните емисии в атмосферата.

Това каза Енрико Виале, който отговаря за Балканите в италианската енергийна компания Енел в интервю за prontosofia.com.

Българската централа разполага с най-цялостната и пълна програма за опазване на околната среда, реализирана досега в страната, смята Виале.
За екологичната програма на централата са отделени 160 милиона евро.

„Те отиват за изграждането на две сероочистващи инсталации, за електрофилтри, за намаляване на отделяните в атмосферата емисии, за нов тръбопровод за отвеждане на водата, (като се има предвид, че предишното съоръжение изпускаше около 70 на сто от водата, влизаща в нашите канали и наводняваше близките села).
Освен това се подновяват всички напорни тръбопроводи за извеждане на водата и пепелината от централата",
казва Енрико Виале.

В момента се подменят и всички уреди, които служат за ограничаване на влиянието върху средата, което се получава при копаене на пепелината, както и при нейното извозване в рудника, допълва Виеле.

„Разполагаме със системи, в които запечатваме пепелината - правим го със специални химически вещества, така че когато се копае, да не отива в атмосферата и да не се образува прах. Засадихме и хиляди дървета - да служат като бариера против вятъра".

Енел взе контрола над старозагорската централа преди 4 години. Част от програмата й за нея вече е изпълнена.

„Приключихме рехабилитацията на два от четирите производствени блока на централата. Освен това завършихме изграждането на двете големи сероочистващи инсталации - това са устройства, които премахват сярата от емисиите ни и превръщат централата в съответствие с европейските изисквания", казва Виале.

По думите на Енрико Виале са изпълнени някои от основните цели, поставени пред централата: удължаване на полезният й живот за още поне 15 години; отговаряне на изискванията на европейските норми; изграждане на ефикасна, конкурентна и технически по-съвършена централа.

Два от четирите блока бяха завършени, така както и сероочистващите инсталации. Първите два блока функционират със сероочистващи инсталации, което означава, че над 94 на сто от емисиите на сяра се улавят и не се изпускат в атмосферата.
Третият блок е в напреднал етап на завършване и ще бъде предаден през пролетта на следващата година.

Четвъртият блок през март ще бъде изключен и ще бъде подложен на рехабилитация. Тя ще продължи около една година и следователно в началото на 2009 дейността по нея ще приключи, каза в заключение Виале.