Европейският съюз стои зад проекта „Южен поток", като той не дублира проекта „Набуко". До две седмици Еврокомисията ще се произнесе и по проекта АЕЦ „Белене". Това е посочил еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиелбагс след среща с министъра на икономиката и енерегетиката Петър Димитров в Рим.

„Проектът АЕЦ „Белене" е първият ядрен проект на Европейския съюз, на 27-те. Той е важен и това е причина да не се бърза", обяснява Пиелбагс, цитиран от БНР.

По думите му първо ще се финализира процедурата по оценката на техническите характеристики на строежа и се очаква оценката на комисията да бъде положителна. „Ако технологията отговаря на изискванията, независимо дали е руска или американска, тя ще бъде приета", заявява еврокомисарят.

При положително заключение ще бъде отпуснат и заемът на Евроатом и от Европейската инвестиционна банка с възможност за по-благоприятни условия.

Българската страна поиска и компенсации за затварянето на старите блокове на АЕЦ „Козлодуй". Според отговора на Андрис Пиелбагс този въпрос може да бъде поставен от българския премиер още на първата среща на министър-председателите на страните-членки.