Службата по храните и ветеринарните въпроси на Европейския съюз /FVO/ провери 7 български предприятия, произвеждащи храни от животински произход, съобщиха от Националната ветеринарно-медицинска служба.

Приключилата днес мисия на FVO установи, че като цяло проверените предприятия отговарят на изискванията за търговия със страните от Общността

При инспекциите, извършени през периода 12-23 март, съществени забележки са били отправени само към две предприятия - едно от сектор „Месо" и едно от сектор „Мляко".

Българските предприятия трябва да работят с отговарящи на европейските изисквания суровини - това е проблемът, който остава да се реши, са посочили експертите на ЕК.

Те са уточнили, че нямат правомощия да посочват предприятията, които ще търгуват със страните-членки на ЕС.

Това ще се реши на заседание на Постоянния ветеринарен комитет по хранителна верига и здравеопазване на животните, който се събира всеки месец в Брюксел.

На същото заседание ЕК ще вземе решение дали в бъдеще НВМС ще бъде оторизирана сама да одобрява предприятията за търговия с Европейската общност.

НВМС предложи на Европейската комисия 14 български предприятия в направления „Месо" и „Мляко": "Булмес трейдинг" ЕООД, "Унитемп" ООД, "Зорница Кесарево" АД, "Хринад" ООД, "Агропласмент 92 В" АД, "Авис" ООД,  "КФМ" ООД,  "Дил Тур" АД,."Старс къмпани" ООД,  "Карил и Таня" ООД, "ОМК" АД, "Филипополис-РК" ООД, "Акурат млечна промишленост" ООД, "Шипка 99" АД.