Европейската банка за възстановяване и развитие преразгледа прогнозата си за икономическия растеж на България за 2017 и 2018 година и я коригира към повишение, съобщи "Дневник".

Банката е повишила с 0.3 пункта - до 3.5 процента, прогнозата за тази година. За идната година корекцията е с 0.2 пункта - до 3.2 процента.

През 2017 и 2018 година, според ЕБВР, икономическият растеж на България ще бъде движен от частното потребление и инвестициите, като фискалната консолидация продължава, а приносът на нетния износ за растежа остава отрицателен заради силното вътрешно търсене.

След като нарасна с 3.9 процента през 2016 година, брутният вътрешен продукт на България се увеличи с 3.6 процента и 3.9 процента за първите две тримесечия на 2017 г. Частното потребление стана основен двигател на растежа тази година в резултат на дефицитния пазар на труда, 10-процентово повишаване на средната заплата на годишна основа и засилващо се потребителско доверие, отбелязва международната банка.

Правителствените разходи останаха под натиск заради бюджетното затягане и прехода към нов програмен период на финансиране от ЕС, което доведе до бюджетни излишъци през 2016 година и първите три тримесечия на 2017 година, констатира ЕБВР.

След три поредни години на спад, през 2016-17 година инвестициите нараснаха, движени от частния сектор, пише още в частта за България. В резултат на засилващото се вътрешно търсене, което е двигател на вноса, приносът на нетния износ към растежа обаче е станал отрицателен през първата половина на тази година, допълва банката.