Австрийската компания EVN, мажоритарен собственик на електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора, ще иска промени в цените на тока за бизнес клиентите от октомври.

Това каза пред журналисти началникът на отдел "Регулационен мениджмънт" в австрийската компания Гочо Чемширов, пише Money.bg.

Ще поискаме цената за енергия на бизнес клиентите средно и ниско напрежение да стане една и съща, тъй като тя струва еднакво на електроразпределителните дружества, посочи Чемширов.

В момента цената за енергия средно напрежение е по-висока с около 16 на сто от цената за енергия на дребния бизнес на ниско напрежение.

По думите на Чемширов компанията ще поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ намаляване през октомври на цената за енергия за клиентите на средно напрежение с 6-7 на сто и увеличаването й за бизнес клиентите на ниско напрежение с около 1.5 на сто, като се спазват вече одобрените от регулатора разходи и приходи на дружествата.

Искаме по-справедливо преразпределение на цените, така че те да съответстват на разходите, които реално калкулираме за различните клиенти, подчерта Чемширов.