3 процента средно повишаване на цената на тока за милион и половина клиенти от Югоизточна България ще поиска от Енергийния регулатор австрийската компания EVN, която стопанисва електроразпределенията в Пловдив и Стара Загора, предаде Радио Пловдив.

Исканото увеличение за електроенергията, ползвана от битовите потребители е малко по-голямо от средното - 6.45 процента. Предложението е разработено на базата на актуалните цени на НЕК и ще бъде внесено за разглеждане от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране до края на април, съобщават от EVN.

Оттам мотивират искането за актуализация на цените с покриването на реалните разходи на дружеството, както и на инвестициите за подобряване на услугата и за изпълнение на законовите изисквания.

От австрийската компания са пресметнали, че средната месечна сметка на един битов потребител при сегашните цени без ДДС е 13.90 лв. С исканото увеличение, при същата консумация тази сума ще нарастне с 90 стотинки. Ако бъдат одобрени, новите цени на тока могат да влязат в сила най-късно в началото на октомври.