Сто милиона лева ще струва инвестиционният проект на ЕВН - Топлофикация, с който от юни започва изграждането на нова когенерационна централа за комбинирано производство на електроенергия и топлоенергия.

Тя ще бъде в рамките на съществуващите сега мощности на известният доскоро като ТЕЦ-Север, съобщава радио Пловдив.

Мащабният проект ще осъществи практически идеята за едновременно производство на електро и топлоенергия.

С едно и също количество природен газ, ще се повиши КПД на енергодоставянето до близо 90 процента, което ще позволи гъвкаво и в интерес на потребителите ценово равнище при бъдещи поскъпвания на този основен енергоносител, обяснява мениджъра Йорг Золфелнер.

Основното предимство на новата технология е в „уплътняването" на отпадната и губена досега топлина и „впрягането" и в комбиниран производствен процес на електро и топлоенергия, което е сред официалните приоритети на ЕС.

Золфелнер подчерта, че петдесетте милиона евро представляват собствена инвестиция на ЕВН, но не отговори конкретно как тя ще се отрази върху бъдещото ценообразуване на услугите - ток и парно - предлагани от Компанията за крайният потребител.

Авангардният енергиен проект ще бъде осъществен от друг известен изпълнител - корпорацията „Сименс", която, по уверенията на ЕВН, е с дългогодишни успешни традиции в тази сфера.