Късно снощи в 01.00 часа българско време земеделският министър е получил бюлетина на постоянния комитет за защита на потребителите, в който официално се съобщава, че Германия оттегля претенциите си, че причината за инфекцията е в испанските краставици, разказа министър Найденов.

Това означава, че проблемът от проблем на министрите по земеделие, става проблем на министрите по здравеопазване, каза Найденов. Категорично е становището, че причината за инфекцията не са краставиците, лошото е, че източникът не е установен, добави той. Очаква се на 17 юни да се проведе извънредно заседание на земеделските министри на което ще бъде разгледан въпросът за компенсиране на испанските производители на зеленчуци.

По думите му проблемът по всяка вероятност е в Германия и по всяка вероятност от хранителен става здравен.

Едва ли източникът на инфекцията са краставици, домати, марули или каквото и да е, добави Найденов.

Той отбеляза, че вчера има нов смъртен случай - 17-ти, и че се увеличава броят на заразените.

Общото между тях е, че или са немци, или са били на посещение в Германия, каза още Найденов.

Той изтъкна, че испанските производители много са пострадали, но не само те и посочи че въпреки, че българските краставици не са заплаха за здравето, покрай инфекцията цената им на борсата е паднала.

Мирослав Найденов отрече да има намерения да се кандидатира за кмет на Враца.

Тези твърдения в публичното пространство, той определи като несериозни и заяви: "Заел съм поста на министър на земеделието, имам ангажимент на този пост. Ако съм искал да ставам кмет на Враца, щях да се кандидатирам на предишните избори", каза Найденов.