Решението е взето. Германия също ще окаже финансова помощ на Атина, съобщава Дойче Веле.  
Какво ще стане обаче, ако Португалия или Испания също се окажат в нужда? Опасността от финансов пожар занимава все повече политиците в Берлин.

Стана ясно, че без помощ за Гърция няма да стане. След дълго колебание федералната канцлерка Ангела Меркел обаче заяви, че помощта ще е обвързана с изисквания за трайно развитие:

"Германия ще помогне, но само - подчертавам - само ако бъдат изпълнени определени предпоставки. Трябва да настояваме, кризата в Гърция да бъде преодоляна чрез налагането на логична, правдоподобна и безкомпромисна програма за реформи, както и съответстващ анализ. Защото прекалено често сме ставали свидетели на обратното - например през 2000 година, когато Гърция влезе в еврозоната."

Помощ за самопомощ

Така гласи мотото. С други думи - гърците сега на бързи обороти трябва да наваксат онова, което са пропуснали да сторят откакто въведоха еврото като парична единица.

Министърът на икономиката Райнер Брюдерле каза в тази връзка: "Решението на кризата трябва да намери самата Гърция. Те трябва да поемат по друг път, да повишат конкурентноспособността си и да престанат да живеят над финансовите си възможности."

Едва след като МВФ, ЕЦБ и ЕК одобрят плановете за саниране на гръцките финанси, германското правителство ще поеме гаранции за неговия дял от кредитните помощи. Колко висок ще е той, засега не е съвсем изяснено.

В законопроекта, който ще бъде гласуван през идната седмица в Бундестага и Бундесрата, фигурира цифрата от 8,4 милиарда евро за първата година. Сумите за следващите години все още не са назовани.

Реформата е все по-наложителна

Междувременно не само от опозицията в Германия се надигат гласове за нови реформи и регулиране на финансовите пазари.

"Дълбоко съм убедена, че регулирането на финансовите пазари все още не е достатъчно. Постигнахме успехи, но далеч не сме дотам, че да кажем, че всеки продукт и всеки пазар действително е подложен на контрол", изтъкна Ангела Меркел.

Президентът на ЕЦБ Жан Клод Трише също призовава за повече регулация. Според него финансовата индустрия трябва да се върне към обслужващата си функция за реалната икономика.