Инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще глобят магазина, от който е купена свинската пържола с игла. Административното наказание е за допусната опасна храна на пазара, съобщиха от БАБХ.

Припомняме, на 2 декември дете откри 4-сантиметрова игла в пържолата си. Собственикът на свинекомплекса заяви, че очаква допълнителна информация за проследяване на произхода на месото. 

Дете откри игла в пържолата си

Дете откри игла в пържолата си

БАБХ проверява случая

От Агенцията за безопасност на храните провериха всички обекти, през които е преминало месото от кланицата, в която са заклани свинете, предприятието, където трупното месо е транжирано на едри разфасовки и търговския обект, в чиято транжорна едрата разфасовка е нарязана под формата на пържоли и реализирана до краен потребител. Никъде не са открити видими признаци за наличие на чуждо тяло.

Установено е, че свинското месо не е претърпяло допълнителна обработка (като например осоляване, мариноване, шприцоване, тумблиране и др.), а е предлагано като прясноохладена разфасовка. Технологията на добив и обработка на месото за производство на месни разфасовки (пържоли) не предполага използването на каквито и да е инжекционни пособия, в това число и игли.

Това е причината от БАБХ да определят този случай като случаен инцидент, вероятно при ветеринарномедицинска манипулация на съответното животно.

В агенцията по храните няма други подобни сигнали, уверяват от там.