Цената на парното от 1 януари ефективно може да бъде намалена с около 7%, колкото се очаква да бъде и предложението за намаляване на цената на природния газ. Това заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев по време на открито заседание на комисията.

Припомняме, след подписването на новите договори за доставка на природен газ от Русия, изпълнителният директор на „Булгаргаз" Димитър Гогов заяви, че цената на синьото гориво ще се понижи със 7%, а на парното - с около 5%.

По-голямото намаление в цената на парното, което посочи председателят на енергийния регулатор, е заради това, че цената на природния газ представлява значителен обем от себестойността на топлоподаването.

Очаква се след промяна на цените да има извънреден отчет на топломерите, каза още Семерджиев.

Очакванията на ДКЕВР са, че до 10 декември „Булгаргаз" ще внесе своето предложение за намаляване на цената на синьото гориво, когато вече ще могат да се правят по-ясни прогнози за цените в топлоснабдяването.

Семерджиев заяви също, че се очаква да бъдат понижени цените на т.нар. когенерация - това са преференциални цени, които топлофикациите получават за произведената от тях електроенергия.

На днешното заседание на комисията бе разгледано и издаването на лиценз на нова фотоволтаична електроцентрала с мощност от 25 мегавата. Очаква се тя да произвежда средно по 38 хиляди мегаватчаса електроенергия, които при сегашните изкупни цени ще струват на НЕК, която е задължена да изкупи цялото количество произведена електроенергия, близо 9 млн. лв.

Семерджиев посочи, че още 75 мегавата фотоволтаици предстои да бъдат лицензирани от ДКЕВР и да бъдат присъединени към ЕСО и съответно към НЕК.
Това означава, че заедно с разглежданата днес лицензия се очаква да бъдат присъединени толкова фотоволтаици, за колкото ДКЕВР е издала лицензии до момента, като тези нови мощности са различни от стотиците мегавати, които бяха присъединени към мрежите на елразпределителните предприятия.

Всичко това означава, че ако ДКЕВР издаде лицензии на тези близо 100 нови мегавата, НЕК ще бъде задължена да плаща само към тях между 30 и 40 млн. лв. годишно, въпреки критичното си финансово състояние.

ДКЕВР коментира издаването на тези лицензии, въпреки създалият се проблем с ВЕИ производителите и скъпия ток, който произвеждат, с това, че все още законите са такива, че всеки ВЕИ производител задължително се присъединява към електропреносната (ЕСО и НЕК) и елразпределителните (ЕРП-тата) мрежи.