Толериране на забавяния по консултантската дейност, допускане на намаляване на цената на ненужното оборудване с една трета и изчезване на десетки милиони евро. Това показва т.нар „Доклад на Тенчо Попов", публикуван от Гражданския комитет против АЕЦ „Белене".

Припомняме, в един от изслушаните в съда записи от СРС се чува как Попов обяснява в тесен приятелски кръг за "наглото крадене" на "стотици милиони" от проекта за атомната централа.

Документът, изготвен на 15 юли 2009г. от старши одиторът на Български енергиен холдинг Велко Пеев показва резултатите от проверка в Национална електрическа компания.

Най-сериозни въпросителни изплуват при проверката на продажбата на излишно оборудване от АЕЦ „Белене". Покупката на 3AO "Атомстройекспорт" е била оценена през август 2007г. на 295 981 120 евро. На 28 ноември през същата година руснаците купуват от НЕК оборудването на много по-ниската цена от 205 млн. евро. Още по-интересно е, че министърът на икономиката и енергетиката, който се явява едноличен собственик на електрическата компания, разрешава продажбата чак на 13 декември 2007г.

От „спазарените" 205 млн. евро, руснаците са платили 87 612 525. Остатъкът от близо 117,4 млн. евро според рамковото споразумение е трябвало да бъде използван за изплащане на митнически такси при изнасяне на оборудването от страната, както и за последващото му обследване в Русия (каквото вече е извършено един път на българска територия).

При проверката фирмата, извършила „пренасянето" („Бон Марин Лоджистик Варна" ЕАД) не могла да представи счетоводни и други документи, удостоверяващи разходите и за останалата част от „разходи по последващо обследване" в Русия, застраховките и транспортните разходи направени от „Атомстройекспорт".

Велко Пеев се свързал с ръководството на „Белене" и с главния счетоводител на НЕК, като установил, че няма налични счетоводни и митнически документи за изплатените около 40 215 000 евро митнически такси и други разходи в размер на 77 172 475 евро.

Пеев е открил и други нередности при изпълнението на проекта. Според одитора, не е била спазена световната практика по учредяване на компания със смесено международно участие. В доклада се посочва, че това дава основание да се мисли, че при реализирането на проекта за АЕЦ „Белене" не са провеждани планомерно и последователно всички необходими икономически обосновани стъпки.

Пеев посочва, че в началото на 2005г. НЕК е сключила договор с „Парсънс Иендси Юръп Лимитед" за консултантска помощ, като договореното заплащане е било в размер на 16 884 885 евро, но до 30 юни 2009г. компанията е получила 69 781 382 евро. От доклада на одитора става ясно, че през 2006г. консултантите са искали отсрочка, тъй като не са оценили истинската сложност на проекта.

Действията на представителите на НЕК ЕАД показват, че вместо да настояват за спазване на първоначално договорените графици, са се съгласили с предлаганите отсрочки по изпълнение на проекта, което в резултат е довело до загуби за НЕК от забавяне реализацията на проекта", отбелязва Пеев, който допълва, че само за последния месец от работата на архитект-инженера е било надплатено със 174 000 евро.

На лидера на СДС Мартин Димитров му настръхнала косата, след като прочел доклад за корупцията в БЕХ на сайта на организацията „Не на Белене", касаеща по-специално проекта за новата АЕЦ.

Това обяви самият той на брифинг в НС.

"Ако тази данни са верни, става въпрос за над 200 млн. евро до 2009 година, които са похарчени. Няма по-голяма корупционна схема в българската държава от нейното основаване", коментира Мартин Димитров.

Той настоява за пълна ревизия на проекта. Не може да има плащания, които с анекси се увеличават три - четири пъти, смята синият лидер. На този фон Цанков камък изглежда като някаква детска пионерска схема, подчерта той.

Сините искат и закриване на БЕХ, което според тях е безпредметно предприятие. Те настояха и за изтегляне на Енергийната стратегия на страната, която се гледа днес от НС.

Този проект трябва да бъде спрян, защото той е не само корупция той е пробив в националната сигурност и по него предстои да бъдат откраднати още много пари, които българските граждани ще връщат следващите 30 - 40 години, категоричен бе Мартин Димитров.

Този проект е откровена и нагла кражба в особено големи размери, кражба, която ще стъписа цяла Европа и други страни партньори на България. Тази позиция изрази и Димитър Иванов от организацията "Не на Белене".

Министър Трайков обясни пред "Дарик", че не знае за съществуването на доклада на Пеев. Той обаче каза, че има доклад, свързан с изразходването на средства, които са отпускани целево и всички забележки по него са минали през системата на министерството и са насочени към Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и прокуратурата.

Това е доклад, който беше тема още в началото на мандата ни, разглеждахме го още в края на 2009 година. Ставаше дума за няколкостотин милиона, които предишното правителство е отпуснало за рефинансиране на БЕХ, НЕК и „Топлофикация - София", обясни Трайков.