Плащанията по три от европейските фондове за България са почти преустановени от лятото. Това става ясно от документ за изпълнението на графиците по политиката за сближаване, представен пред бюджетната комисия на Европейския парламент.

Справката за ноември 2010 г. сочи, че през последните четири месеца нито едно евро не е било преведено към София по два от трите фонда, чрез които ЕС дава за догонване пари на по-изостаналите страни членки. За трети се констатира влошаване на усвояемостта спрямо октомври.

Спрените средства се отнасят за Европейския фонд за регионално развитие и Европейския кохезионен фонд, чрез които се финансират проекти за подпомагане на бизнеса, за изграждане на инфраструктура и за създаване на работни места, както и в областта на транспорта и околната среда.

Това е довело до изпадането на България до последните места в класацията по изпълнение между страните членки. В момента нашата страна е 25-а от 27 държави в ЕС, като през октомври в същото подреждане сме били на 18-то място.

По Фонда за развитие на селските райони и по Европейския кохезионен фонд за България до 2013 г. са предвидени 5,49 млрд. евро, от които до момента Европейската комисия е изплатила 14,68%.

От октомври до ноември България е слязла с едно място и в графиците за плащанията по Европейския социален фонд. Той предоставя средства по програми за заетост и подобряване на условията на труд и по него за България са заделени общо 1,19 млрд. евро.

От документа за бюджетната комисия става още ясно, че плащания не са извършвани между юли и септември. Към първи октомври е направен значителен транш, в следствие на което изпълнението е нараснало с 0,18%. Но през следващия месец потокът на парите отново е замрял и това оставя България на 24 място сред страните членки с изпълнение от 12,62%.

Очевидно е, че администрацията трябва да засили усилията по усвояването на тези пари, които са важни за хората извън големите градове, коментира по повод данните Ивайло Калфин, заместник-председател на бюджетната комисия на Европейския парламент.

По думите му България трябва да се стреми да бъде сред първите в усвояването на средствата за сближаване, за да докаже, че заслужва тези пари.

В отговор на твърденията на Ивайло Калфин от Министерски съвет разпространиха следната информация.

В последните 4 месеца България е разплатила общо 309 717 785 лв. по въпросните три фонда. По КФ - 86 345 484.10 лв., по ЕФРР са разплатени 186 419 995.12 лв. и по ЕСФ -36 952 305.90 лв.
В същото време в последните четири месеца на България са възстановени 28 570 535, 81 лв. от тези три фонда.