Една продължителна политическа криза може да се окаже спусък на кризисни явления, които коронавирусът ускори, но засега не може да се превърне в икономическа. Това заяви председателят на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR.

В предаването "Денят ON AIR" той коментира, че в момента банките са в по-добро състояние в сравнение с предишната икономическа криза, а коронавирусът е направил видими процеси, които иначе са щели да отнемат години.

"Оказа се, че световните системи за производство и дистрибуция са прекалено неустойчиви спрямо непредвидени явления. Днес е COVID, утре може да е земетресение или вулкан." - отбеляза Хампарцумян.

Според него някои сектори на икономиката ни ще страдат и ще трябва да се трансформират, а други ще имат определени преимущества.

"Новото богатство в България се създава от предприемчивите хора. На тях им трябва свобода, устойчивост на бизнеса и средата, за да могат да планират и да растат извън границата на държавата." - посочи банкерът.

Той добави, че ключът за България е хората да могат да се адаптират към все по-бързо променящата се среда.

"Бизнесът се адаптира към управленската среда. Може да протестират хора, на които по една или друга причина не им харесва какво се случва. Но няма някъде, където бизнесът да е направил протести. Имат други инструменти, с които си взаимодейства с политическите посредници." - каза още Хампарцумян.