Структурите на КНСБ са в готовност за организирани протести след Великден, ако правителството не изпълни две синдикални искания.

Това съобщи днес в Габрово след среща с областния синдикален актив председателят на КНСБ д-р Желязко Христов, цитиран от БНР.

Протестите ще се изразяват с демонстрации, а в някои сектори и с ефективни стачки, уточни д-р Христов.
В тях ще участват няколкостотин хиляди души, работещи в сферата на железопътния транспорт, топлофикацията, енергетиката, въгледобива, градския транспорт.

Едното искане на синдиката е Наредбата за регулация на работните заплати завинаги да отпадне като архаична и администрираща, обясни д-р Христов.

Другото е свързано с бързата намеса на правителството за поправка на член 205 от Закона за корпоративното и подоходно облагане, така че социалните разходи в рамките на годишния необлагаем доход на човек да не бъдат облагани с данък Общ доход.

Д-р Христов информира, че на заседанието на Министерския съвет идния четвъртък министрите Емилия Масларова, Петър Мутафчиев и Румен Овчаров ще внесат два нормативни акта.

На заседанието ще се обсъждат въпроси, свързани с Наредбата за регулацията на работните заплати в държавните и общинските предприятия с над 50 на сто държавно и общинско участие, която според д-р Христов трябва да отпадне. Другият обсъждан въпрос ще бъде свързан с облагането на доходите.