Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчита сезонно покачване на цените на плодовете и зеленчуците и спад на цените на бананите и цитрусовите плодове, съобщиха от ДКСБТ.

През първата половина на декември цената на брашното, олиото, скумрията, кренвиршите, малотрайните колбаси, шпековия салам скача с 1,5 - 2,5 на сто. Поскъпването на яйцата е 11%, а цената на каймата остава почти без промяна.

През първата половина на месеца цената на ориза пада с 6.5 на сто, цената на лещата е с 4.6 на сто по-ниска, на фасула - с 3.4 на сто, на пилешкото месо - с 2.7 на сто; на кравето сирене - с 2.5 на сто, на захарта - 0.7 на сто.

През декември преобладава предлагането на вносни плодове, като цената на цитрусовите плодове спрямо предходния месец е паднала с 15 на сто.
Цената на бананите остава почти без промяна, а българските ябълки през първите седмици на декември, спрямо последните седмици на ноември, леко са поскъпнали.

Най-голямо поскъпване през периода е отчетено при цената на зелето, като стойностите са с 27.3 на сто по-високи спрямо ноември.
Поскъпнали са също оранжерийните домати - с около 10 на сто, и зрелият чесън - с 4.6 процента, а цената на оранжерийните краставици леко е паднала - с 1.7 на сто.

В сравнение със същия период на миналата година (1-19 декември) през тази година цените на по-голямата част от хранителните стоки, плодовете и зеленчуците са по-ниски.

Поскъпване на годишна база е отчетено само при яйцата - 5.3 на сто, и кренвиршите - с близо 7 на сто.

Запазва се низходящата тенденция при движението на цената на олиото и брашното: при олиото - поевтиняване със 17 процента, при брашното - 9,3 на сто.

Спрямо същия период на миналата година цената на кравето сирене е с 14.4 на сто по-ниска, а на кашкавала "Витоша" - с 8.9 на сто.
Около 15-17 на сто е годишното намаление на цената на фасула, ориза и пилето, а поевтиняването на захарта, лещата и шпековия салам е в диапазона 5-7 на сто на годишна база.
Лек спад, спрямо миналата година, е отчетен при цената на каймата - 1.8 на сто, и при малотрайните колбаси - 0.8 на сто.

Понижението на цената на плодовете на годишна база е: ябълки - 12,5 на сто, мандарини - 15.3 на сто, портокали - 10.5 на сто, лимони и банани около 5-7 на сто.

През първата половина на декември 2009 г., спрямо същия периода на 2008 г., са отчетени по-ниски цени на оранжерийните краставици, картофите и оранжерийните домати. Най-голямо поскъпване на годишна база се наблюдава при цената на едро на зелето - около 45 на сто.

След краткотрайно стабилизиране на стойностите на Индекса на тържищните цени през последната седмица на ноември, от началото на декември кривата на индекса отново има лека възходяща тенденция.

Наблюденията от предходните години показват, че през последните седмици на декември стойностите на индекса се покачват рязко, но до момента, седмица преди празниците, покачването няма скокообразен характер.