Aктуалната план-сметка за приходите и разходите на Държавния фонд "Земеделие" показва, че средствата за издръжка на фонда за 2009 г. са похарчени.

Това е станало ясно след заседанието на Управителния съвет на ДФ "Земеделие", на което новият изпълнителен директор Калина Илиева е представила информация за текущото състояние на бюджета на фонда.

Налага се да се направят вътрешни корекции в план-сметката на фонда, така че да се осигури допълнителен финансов ресурс от 6 млн. лв. за покриване на административните разходи до края на годината.

За да се набавят необходимите средства, ще се търси вариант да се съкратят предвидените разходи на фонда за придобиване на дълготрайни материални активи.

Една от причините държавната институция да няма пари за издръжка е, че предишното ръководство е изплащало масово допълнителни възнаграждения на служителите, пише в съобщението, цитирано от Money.bg. 

С нареждане на старата управа на фонд "Земеделие" разходи за близо 1.1 млн. лв. за възнаграждения на експертите му по линия на мярката "Техническа помощ" по Програмата за развитие на селските райони са били осчетоводявани като похарчени пари от Фонд "Работна заплата".

Във връзка със законосъобразността на осъществяваните от предишното ръководство на ДФ "Земеделие" процедури по Закона за обществените поръчки е инициирана проверка на Сметната палата. Възлагането на одита е съгласувано с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Самият Найденов посочи, че ако финансовото министерство не разреши промяна в бюджета на Фонд „Земеделие", до края на годината служителите на фонда ще останат без заплати.

Предложението е за заплати да бъдат пренасочени пари от техническата помощ, предвидена по Програмата за развитие на селските райони. 10 000 проекта чакат за разглеждане по програмата.

По тази причина до уволнения на експерти няма да се стига, каза още министър Найденов.