Увеличението на цената на тока от 1 юли ще доведе до поскъпване и на водата, смята ДКЕВР.

При снабдяването с вода участват помпени съоръжения, обясни председателят на Държавната комисия зе енергийно и водно регулиране Константин Шушулов, цитиран от Би Ти Ви.

По думите му увеличението ще се отрази най-вече в градовете от Североизточна България, където и в момента цената на водата е най-висока.

Досега няма внесени заявления от електроразпределителните дружества с искания за промяна на цените на електроенергията, каза Шушулов. ДКЕВР получава информация от медиите за направените от дружествата предложения.

Председателят на енергийния регулатор отбеляза, че формирането на процента, с който може да поскъпне електроенергията от следващия регулаторен период, ще бъде много сложен процес - ще трябва да се калкулират по нов начин приходите на електроразпределителните дружества, след като нормата на възвращаемост бе намалена от 16 на 12%, а предстои и отчитане на електроенергията на тримесечен период.

Членовете на комисията заявиха, че всички електроразпределителни дружества са поискали повишение на цената на продаваната от тях енергия, без промяна на цената на доставяната от НЕК електроенергия.

Възможно е тази цена също да бъде коригирана, посочиха от комисията. Шушулов каза, че е рано да се каже колко точно ще поскъпне токът от 1 юли.

От април предстои увеличение на цената на въглищата, която не подлежи на регулация от ДКЕВР и трябва да бъде одобрена от министъра на икономиката и енергетиката. Увеличението трябва да бъде направено така, че електроразпределителните дружества да издържат финансово до 1 юли, смята Шушулов.