Протестите на земеделските производители продължават. Това обяви председателят на браншовата организация Христо Цветанов след продължилата близо два час среща на браншовиците със земеделския министър Мирослав Найденов.

Нови предложения не чухме. Това, което ни предлага министърът е редуцираната финансова рамка. По никакъв начин позициите не са се променили, подчерта Цветанов.

Фермери играят хоро на километър от Турция
Още...

Той поясни, че според заложеното в бюджета плащанията за единица площ ще бъдат 22,50 лева европейски пари плюс 3 лева национални доплащания. За миналата година земеделските производители са получавали общо 28,50 лева, като европейските средства са били 18,50 лева, а националните доплащания - 10 лева.

Цветанов припомни, че първоначално производителите са склонили сумата от 10 лева да падне на 8 и изрази несъгласие с допълнителното намаление.

Той е категоричен, че протестите ще продължат неизвестно докога и подчерта, че не е вярно, че тези плащания са само за зърнопроизводителите. По думите му сред протестиращите са 10 браншови организации, включително говедовъдите.

Бившият председател на Асоциацията на зърнопроизводителите - Радослав Христов, който сега е зам.-председател, каза, че не е редно правителството да променя параметрите на финансовата рамка едностранно. Той припомни, че юни месец министър Найденов е обещал, че още 3 години земеделците ще получават по 10 лева на декар, т.е. триста милиона.

„Сумата от 300 милиона падна на 240, а сега се намалява на 100," изтъкна Христов.

Той посочи още, че браншовиците недоволстват и по темата за акцизите, защото България е единствената страна в ЕС, където земеделските производители нямат привилегията да ползват безакцизно гориво. Христов припомни, че земеделските производители е трябвало да ползват безакцизни горива от 1 юли 2011 година.

Земеделският министър Мирослав Найденов отказа коментари пред медиите, но на пресконференция вчера, припомняме, обяви, че усилията на правителството са насочени към други много по-нуждаещи се сектори от земеделието - животновъди и зеленчукопроизводители. По думите му пшеница има много, тя се изнася и държавата не може да финансира износа.

Освен това Найденов, както и премиера и финансовия министър, заявиха, че парите, искани от зърнопроизводителите, отиват в една малка част от тях, която по думите на Борисов „кара от Бентли нагоре".