Справянето с бракониерите и контрол на риболова е една от основните цели в управлението на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури".

Това заяви изпълнителният директор на ИАРА Явор Недев при официалното откриване на  риболовния сезон на язовир Искър. 

Той изтъкна още, че ежедневно се осъществяват проверки по водоеми, реки и морето.

От 1 февруари до 10 юни ИАРА е съставила 1026 акта за установени административни нарушения, издадени са над 700 наказателни постановления, а наложените глоби са за 151  400 лв.  

От началото на месец февруари до сега иззетите риболовни уреди са 1 517 броя (в това число мрежи, кепове, винтери, въдици), а общата дължина на конфискуваните мрежи е над 70 километра",  каза още Явор Недев.

За периода конфискуваната риба от Териториалните звена на ИАРА възлиза близо на 10 тона.

"За съжаление заради кризата и орязания бюджет реално тази година може да няма пари за зарибяване, което налага да положим максимални грижи за размножаването и опазването на рибния ресурс, заяви Явор Недев.

По неофициални данни любителите рибари в България са между 500 - 600 хиляди, като от началото на годината до сега ИАРА е издала 107 002 билета за любителски риболов на стойност над 1 800 000 лв.

След откриването на риболовния сезон бяха изгорени и 5 километра бракониерски мрежи, иззети от язовир Искър през последното денонощие.

Междувременно бе съобщено, че снощи при акция на служители на ОДМВР Шумен и инспектор от Териториалното звено на ИАРА Шумен от водите на язовир "Тича" са иззети 10 броя мрежи с обща дължина 800 метра и уловена в тях 37 кг риба.

Съставен е констативен протокол на неизвестен извършител, а при проверката на язовира са съставени и 2 акта на бракониери извършващи стопански риболов.

Служители на ОДМВР Шумен са извършили масирани проверки в района на язовир "Тича" с цел установяване и пресичане на престъпна дейност, свързана с незаконен риболов, незаконна търговия с риба и незаконно притежаване на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

В двора и дома на 50-годишния Р.А. от село Ловец, вече е осъждан за бракониерство, са намерени и иззети 31 броя рибарски мрежи с обща дължина около 2500 метра и 94 кг. пакетирана замразена риба. Съставен му е и за улов на маломерна риба.