В COVID обстановка българската икономика се справя сравнително добре. Това заяви пред БНР финансистът проф. Емил Хърсев.

Според него обаче въвеждането на последните мерки неминуемо ще се отрази на стопанската активност.

Той посочи, че отражението е предварително предвидено и не очаква след излизане от противоепидемичните мерки да се стигне до най-тежките прогнози.

По думи на финансиста обявените 170 млн. лева за подпомагане на бизнеса в кризата са крайно недостатъчни. Той изрази предположение, че средствата ще бъдат насочени главно към най-засегнатите отрасли - търговия, услуги, туризъм.

Досегашните мерки пазели икономиката, а не психиката на хората

Досегашните мерки пазели икономиката, а не психиката на хората

Това мнение изрази политическият психолог проф. Антоанета Христова

Проф. Хърсев поясни, че мярката 60/40 e за бизнеси, които имат ресурса да продължат да наемат персонал и да доплащат - 40 или 20%. Които не могат обаче, уволняват персонала си, а той се "изсипва" по негови думи в бюрата по труда

Относно Бюджет 2021 г. той изрази мнение, че с него се прави опит да се поддържа и икономиката, и социалната система - пенсионна и здравна, в неблагоприятната обстановка.

Разходите са планирани и над предела на възможностите на страната, но все пак решението е политическо, отбеляза проф. Хърсев.