Всеки, които иска да прави бизнес в България, трябва да бъде нащрек, тъй като цели сектори от българската икономика се контролират от мафията.

Така започва материал, на едно от най-големите френски икономически издания L'Expansion, цитирано от money.bg

В тази държава никой не знае кой кой е - никога не знаем с кого си имаме работа, продължава той.

И френските инвеститори, които идват тук с открито сърце, много скоро си чупят пръстите", пише в анализа, в който са дадени и няколко примера за "умопомрачителни" измами, на които са били жертва френски инвеститори.

Един от тях превежда 100 000 евро за месо. Месото не тръгва, защото просто няма кланица, интернет сайтът е фалшив и разбира се - месо няма. Друг инвеститор се опитал да купи терен, но попада на мошеник, който прибира парите и изчезва, посочва материалът.

„Да не говорим за този пекар, който искал да предложи френския хляб в страната на киселото мляко. Прекрасна идея - сигурно е така, ако неговият съдружник не беше го измамил и прибрал целия капитал", добавя авторът на статията.

В нея се обръща специално внимание на френската компания „Карфур", която при идването си в страната ни е поискала да създаде джойнтвенчър, но много скоро решава да участва сама.
Все пак ръководителите на фирмата са били принудени да се възползват от „съветите" на местни бизнесмени - двама братя, които са се движили със спортни коли и „чета" от бодигардове.

Шарл Аке цитира директора на VIVACOM Бернар Москени, който казва, че когато чужденец пристига в България, трябва да се оставят настрани принципите. Според него е много важно на място да се намери човек, който да решава проблемите.

„Има много посредници в сянка. Понякога ситуацията се деблокира, без да се разбере защо", казва той.

В материала се обръща внимание и на сериозните проблеми в публичния сектор, защото чужденците влизат в директна конфронтация с местните мафиотски групировки, готови на всичко, за да спечелят конкурса.

Такава беше политиката преди последните избори през юли 2009. Защото новият премиер Бойко Борисов - бивш бодигард,  се опитва да сложи край на тези лоши практики, се казва в статията.

Дали е имало подкупи, никой не може да каже, но същите съмнения съществуват и за новите документи за самоличност, чийто конкурс беше спечелен миналата година от „Сименс", добавя авторът.

Той се позовава на френския посланик Етиен дьо Понсен, който твърди, че организацията на този конкурс от 100 млн. евро е съмнителна.

В репортажа се казва още, че за да влезеш на пазара, винаги стигаш до някой господин 5%, който в повечето случаи е политическа фигура, но много често тарифата скача до 10%.

"За съжаление законите са направени така, че престъпниците да нямат проблеми", коментира Етиен дьо Понсен.