Икономиката на България е твърде зависима от евтина работна ръка и сектори, свързани със суровини. Това заяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов по време на семинар, посветен на националната политика в областта на иновациите.

Затова и по думите му, основен приоритет в икономическата политика на икономическото министерство, а и на правителството като цяло, е да преструктурира икономиката към сектори, които създават висока добавена стойност.
„Основно място в тези усилия заема подкрепата ни за иновациите", подчерта Ангелов.

Българският бизнес сектор е на последно място в ЕС по влагане на средства за научни изследвания. В същото време е доказано, че компаниите, които инвестират в научни изследвания, имат по голям дял в износа, стана ясно по време на форума.

Във форума участваха представители на Световната банка, Министерството на образованието, младежта и науката и БАН.
Сред основните обсъждани теми бе дали държавата трябва да бъде неутрален арбитър на иновационните проекти или да определи сектори, които целево да подкрепя.

За България е подходящо да бъдат определени широки приоритети за подкрепа - например здравеопазването, околната среда, енергетиката, смятат експертите от Световната банка.

Националният иновационен фонд и Националният фонд за научни изследвания са сред основните инструменти за подкрепа на иновациите, в допълнение на мерките, предвидени за тази дейност по Оперативна програма „Конкурентоспособност".

Националният иновационен фонд финансира научно-приложни изследователски проекти и технико-икономически/предпроектни проучвания.

Научно-приложимите проекти са съсредоточени върху технологичното развитие на нови продукти, процеси и услуги или върху съществено усъвършенстване на съществуващи продукти, процеси или услуги.

При тях максималният размер на безвъзмездната помощ е 500 000 лв. Срокът за изпълнение на проекта е от 12 до 36 месеца.

Технико-икономическите проучвания изследват възможността да бъде реализиран даден научно-приложен проект.

Максималният размер на безвъзмездната помощ е 50 000 лв. Срокът за изпълнение на проекта е от 6 до 12 месеца.
До момента успешно приключените договори са 222.

Предвидените субсидии които са одобрени и предстои да бъдат изплатени са на стойност 3 676 558 лв.