Не влагайте пари в морски и планински курорти в България.
Този съвет отправят анализатори на бизнеса с недвижими имоти на инвеститорите, съобщава в днешния си брой „Файненшъл таймс".

Изданието публикува обзорен материал, в който представя подходящи и неподходящи места за инвестиране в недвижими имоти.

В „черния списък" на лошите райони за инвестиция освен България, попада и Кипър.

Конкретно за страната ни вестникът отбелязва, че преди срива на кредитната система България  е преживяла бум на курортното строителство. За пример „Файненшъл таймс" посочва ски-курортът Банско и морският курорт Слънчев бряг.

С настъпването на финансовата криза обаче цените на имотите се сринаха. Това има за резултат много незавършени строежи. Изключително рисковано е да се инвестира, въпреки ниските цени. Ски-курортите са истинско бедствие и е препоръчително да се избягват в близкото бъдеще, цитира мнението на експерт вестникът.

Обратно - като дестинации, подходящи за имотни инвестиции, „Файненшъл таймс" посочва Бразилия и Флорида.

През последната година се наблюдава засилен интерес от страна на чуждестранни, предимно британски инвеститори в бразилски имоти, пише изданието, като отбелязва, че това се обяснява с нарасналата икономика и добри условия за развитие на бизнес в страната.

Подобна е и ситуацията във Флорида, където цените на имотите са паднали с близо 40%. Пазарът там е най-добрият възможен за подобен тип инвестиции в момента, е заключението на специалистите.