Специалистите от единствения у нас Институт по лозарство и винарство в Плевен излязоха на едночасов мълчалив протест.

С лозунги "Престъпление е да бъде закрит институтът по лозарство и винарство" и "Настояваме за бъдещето на лозарската и винарската наука", те поискаха правителството да не приема проекта за закриването на института и преструктурирането му в Изпълнителна агенция по лозата и виното:

„Не може едно научно учреждение, което е създало българското лозарство, да бъде закривано, особено при положение, че в неговата експериментална база се намира най-голямата ген-банка в областта на лозарството.

Отделно е създадена маточна база, от която се снабдяват почти всички производители на лозовопосадъчен материал в страната.
Никъде не се третира въпроса как ще бъде съхранена тази база.

Институтът е със 100-годишна история, припомнят работници в него. Според тях закриването и т.нар. преобразуване се дължи на бизнес интереси към избите - малка и голяма, които в момента се използват само с учебна цел.

В института са създадени над 40 сорта. Миналата година са утвърдени 4 клона и 6 сорта. Не сме спрели работата през тези години, въпреки намаленото финансиране на института."