България ще търси еврофинансиране за изграждането на нови 10 километра на метрото в София. Вече има изготвен проект за кандидатстване за следващия програмен период, който предвижда столицата ни да се сдобие с 9 нови метростанции. Това заяви пред журналисти в Брюксел зaм.-диpeĸтopът нa yпpaвлeниe "Инвecтициoннa дeйнocт" в "Meтpoпoлитeн" д-p Aнгeл Джopгoв, който взе участие в семинар за новата многогодишна финансова рамка на ЕС 2021 - 2027 година.

В проекта е предвидено да бъдат изградени 3 метростанции по булевард "Владимир Вазов".
Останалите 6 нови станции са планирани като отклонение на третия метролъч при квартал "Гео Милев" до зала "Арена Армеец", както и по булевард "Цариградско шосе", като станция е предвидена и до The Mall. Ако проектът бъде приет, строителството по тези спирки се планира да започне през 2021 година и да продължи около 4 години.

Свързват "Гео Милев" и "Слатина" с третия лъч на метрото

Свързват "Гео Милев" и "Слатина" с третия лъч на метрото

За целта ще бъдат изградени 7 нови спирки на метрото

Изготвен е проект и за още две метростанции в квартал "Люлин" - до "Околовръстното шосе".
Финансирането на този проект е далеч от сигурно, но ако бъде осигурено, това ще се случи заедно с разширяването на булевард "Царица Йоана", посочи още Джоргов.

Друга метростанция се предвижда в "Младост" - продължение на линията до "Бизнес парка", която да стига до Симеоновския лифт.

Прогнозата на "Метрополитен" е, че с изграждането на трите лъча до 2027 година общата дължина на метрото ще достигне до 67 километра. За равносметка, през 2016 година дължината на метрото е била 40 километра. По този начин щели да се намалят 90 хиляди тона вредни емисии във въздуха на столичани.

По думите на Джоргов третия метролъч върви в срок - станциите между булевард "Владимир Вазов" до "Красно село" ще бъдат готови и ще функционират до есента на настоящата 2019 година. Проектът е готов на 80%, като евросредствата по него са в размер на 273.52 милиoнa евро от общо 398.19 милиона евро.

От Красно село до Орлов мост за 8 минути другата година

От Красно село до Орлов мост за 8 минути другата година

Кметът се повози с работна дрезина