Незабавно изваждане на либийската делегация от работата на Международната конференция по труда и от всякакви консултации в органите й.

Това искат в своя декларация от Съюза за стопанска инициатива (ССИ).
Според ССИ сестрите ни в Либия са заложници, а България е обект на безскрупулно изнудване.

По думите на зам. председателя Теодор Дечев, българките не са обект на честен съдебен процес и изобщо не може да има дискусии за това „кой е виновен", защото е доказано, че сестрите ни са невинни.

Нашето мнение, заявяват от ССИ, е, че сега е необходима пълна мобилизация на всички ресурси - наши и най-вече международни, за оказване на натиск върху либийското правителство и върху "вожда на септемврийската революция" - Муамар Кадафи, който е идеологът на операцията, чиято жертва са нашите медицински сестри.

Сред мотивите на Съюза е и фактът, че случаят има своя аспект, свързан с проблемите на труда.
А именно, нашите медицински сестри са чуждестранни работници в Либия, пристигнали там за да работят в една напълно съсипана и корумпирана система на здравеопазване.

Според международните трудови стандарти трудът е обект на защита, което прави поведението на либийските власти особено цинично - набедените са хора, които са отишли да работят за Либия и за либийското общество.
Също така, това ни дава основание да твърдим, че важни аспекти на случая са от компетентността на Международната организация по труда, се посочва в декларацията на ССИ.

Сред останалите мотиви за крайното искане са още и фактът, че е налице заговор срещу чуждестранни работници, работещи на територията на Либия, като те са били подложени на изтезания, за да бъдат изтръгнати от тях признания за неизвършено от тях злодеяние - заразяване на деца с вируса на СПИН.

Случаят се използува и за прикриване на отчайващото състояние на здравеопазването в Либия и на безотговорността на либийското правителство и лично на Кадафи, за да се стигне до това положение.