България е поискала Европейската комисия да отложи с още две години срока за влизане в сила на екоизискванията спрямо ТЕЦ-овете.

Срокът е необходим, за да могат пет топлоелектрически централи да изградят необходимите съоръжения, съгласно екологичните изисквания, предаде БНР.

Исканията са направени съгласно чл. 36 от Договора ни за присъединяване в ЕС. В него се предвижда, в случай на влошена икономическа ситуация, да се даде възможност за предоговаряне на някои от подписаните споразумения.
България сезира Европейската комисия на 30 декември 2009 г.

Искането касае работата на 5 централи - Бобов дол, Перник, Сливен, както и „Брикел" и „Марица 3".

Аргументите са, че затварянето им ще доведе до значителни загуби на работни места с последващо нарастване на социално напрежение и затруднения за държавния ни бюджет. Освен това има вероятност след 2012 г. да се стигне до недостиг на електроенергия.

С изключение на топлоцентралата в Перник, която все още е държавна, останалите четири ТЕЦ-а са собственост на бизнесмена Христо Ковачки, който в момента е с повдигнати обвинения за укриване на данъци в особено голям размер. Делото срещу него тръгна преди дни.

Според коментара на заместник-министъра на енергетиката Мая Христова, ако Европейската комисия разгледа искането на българската държава, може да очакваме отговор до 8 месеца.