Хиляди синдикалисти излязоха на протест срещу пенсионната реформа. Те преминаха по улиците на София от площад „Македония" до Народното събрание.

Протестиращите носеха плакати „Няма да плащаме чуждите грешки с нашите пенсии", „Бог да прости здравеопазването", „Не искаме доживотен труд за мизерни пенсии", „Господа управляващи, кризата ще отмине, хората ще останат, помислете и за тях", „Долу ръцете от пенсионната система" „Не на геноцида".

По данни на КНСБ, протестиращите са над 15 хиляди. Протестът пред НС започна с минута мълчание в памет на Желязко Христов.

След това множеството започна да скандира „Искаме правата си, искаме парите си".

„Някой бързо забрави, че ние започнахме реформа през 2000 г.", заяви Пламен Димитров от КНСБ и напомни, че за 10 години пенсионната възраст за мъжете се е вдигнала с 14 години, а за жените - с 12.
Нямало реформа - някой разбира под реформа вземане на права, посочи още Димитров.

Той припомни, че работодателите не били доволни от 3% повишаване на пенсионната вноскаи напуснали Тристранката. „Е, и?", попита Димитров.
Синдикалният лидер дори предложи работниците да подготвят протест и пред централите на работодателските организации.

Няма да отстъпим и на сантиметър, категоричен бе Пламен Димитров. Няма да позволим да ни пипнете пенсиите, изтъкна още той.

На трибуната пред парламента излезе и д-р Стойчев, акушер-гинекологът от Казанлък, който обяви гладна стачка заради здравната реформа. „Това, което се подготвя за догодина, е опасно", посочи той, визирайки т.нар стандартизация на болничните заведения.

Според него, от тази идея 1,5-2 млн. душиняма да могат да получат медицинска помощ. Той посочи, че здравната каса дължи милиони на болниците, като само 600 хил. дължи на болницата в Казанлък.

Не приемаме повишаването на пенсионната възраст. Ако се повиши възрастта за пенсиониране - безсрочни протестни действия
Още...

„Горе главите", призова и Васил Яначковот федерация „Металици" към КНСБ. Ако продължим да ходим с наведени глави, няма да видим слънцето, посочи той. Според него, планираната пенсионна реформа лишава категорийните работници от правото на ранно пенсиониране.

Преди митинга представители на синдикатите връчиха в Министерство на здравеопазванетона пл. „Света неделя" №5, декларация от Федерацията на синдикатите в здравеопазването срещу здравната реформа.

С камион КНСБ превозват 300 хил. подписа срещу предложенията за пенсионна реформа, които предстои да бъдат внесени в Народното събрание.

По-късно парламентараният шеф Цецка Цачева прие представители на протестиращите, които и пред нея са били категорични, че няма да допуснат отнемане на правото за ранно пенсиониране.
Ако това се случи, от КНСБ обещават безсрочни протести.

Въпреки, че вчера постигнаха устно съгласие с премиера Бойко Борисов и министъра на труда Тотю Младенов за изтегляне на проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване от парламента и за увеличаване на осигуровките с 3%, синдикатите запазиха стачна готовност.