Започна унищожаването на конфискуваните в края на август месо и месни продукти с изтекъл срок на годност и без документи.

В екарисажите в Шумен и Варна ще бъдат изгорени общо 105 920 кг. колбаси, задъжани при съвместна акция на Националната ветеринарномедицинска служба и ГДБОП в складовете на „Саф Магелан" АД (Пазарджик) и предприятието „Анона" ООД в Плевен.

За количествата, задържани в плевенското предприятие има съмнение, че са били предназначени за преопаковане, което е в нарушение на закона. За всички останали продукти, заловени от началото на операция „Дупетата" на ветеринарните инспектори са били представени необходимите документи и в резултат са били освободени след проверка.

По разпореждане на генералния инспектор на НВМС д-р Йордан Войнов са били инспектирани допълнително 2 717 склада за съхранение и търговия на суровини и храни от животински произход, предприятия за преопаковане, обекти от търговската мрежа и обекти за обществено хранене. Конфискувани и предадени за унищожаване са 2 766, 88 кг. колбаси, птичи продукти и др

Ветеринарните инспектори са съставили 23 акта за нарушения, сред които липса на търговски документи и идентификационна маркировка, изтекъл срок на годност, липса на етикети и др.