Общинският съвет в Айтос даде съгласието си Община Айтос да участва в създаването на акционерно дружество „Индустриален и бизнес парк- Айтос" АД, съвместно с „Квинтесенц Кепитъл"АД, предаде БургасИнфо.

Общината ще участва в капитала на дружеството с 24500 лв, представляващи 49% и 245 броя акции, всяка от които с номинална стойност от 100 лв., като новото акционерно дружество ще се занимава с изграждане и управление на индустриален бизнес парк в района на град Айтос, както и с представителство и посредничество.

Идеята е индустриалната зона да привлече български и чуждестранни инвеститори и да предложи условия за незабавно стартиране на малки и средни екологично чисти производства. Зоната ще се менажира от новорегистрирано акционерно дружество „Индустриална зона Айтос" АД, в което Община Айтос ще участва с 49 на сто от капитала.

Осъществяването на идеята ще спомогне за развитието на успешни публично частни партньорства, насочени към подобряване на бизнес средата на територията на община Айтос, е мнението на кмета Евгени Врабчев. Градоначалникът аргументира предложението си за инвестицията пред съветниците още с необходимостта от укрепване на връзките между частния бизнес и публичните институции с цел осъществяване на дейности в интерес на гражданите от община Айтос. Безспорен ще е ефектът за намаляване на безработицата и увеличаване на доходите на айтозлии, заети в производствата. Според специалистите, решението за индустриалния парк е най-значимото, приемано от местният парламент от началото на промените до сега. Част от съветниците го определиха като първи опит за създаването на устойчив европейски икономически и социален модел на територията на общината.

Според представителите на Квинтесенц Кепитал АД , към бъдещата индустриална зона вече проявяват интерес италиански, тайвански и немски фирми.