България няма да може да изпълни 2 от 5-те цели на европейската стратегия за икономически растеж. Документът, известен като „Стратегия 2020", се очаква да бъде одобрен тази седмица от 27-те страни-членки.

Това заяви по време на пресконференция говорителят на МВнР Весела Чернева, цитирана от БНР.

Според нея, за да бъдем конкурентоспособни и за да се инвестира в научни изследвания е необходима радикална реформа, а частният сектор да вложи повече пари, тъй като държавните средства не са достатъчни.

По думите на Чернева постижимата цел е между 0.6 и 2% от БВП, а според ЕК постижимите нива за България са между 1.2 и 1.4%.

Тя заяви още, че индикаторът за намаляване на бедността „тепърва ще се бистри" в Брюксел, но страната ни вече е поставила своя лимит.

За нас не е реалистично националната цел на България да е по-висока от 20% намаление на броя на бедните в страната за период от 10 г., коментира говорителят на МВнР.

По останалите три цели от Стратегията правителството твърди, че ще се справи и дори ще надмине очакванията по някои от тях.

Така прогнозите са през идното десетилетие заетите мъже и жени на възраст между 20 и 65 години да са около 10 на сто повече, а с толкова да спадне и броят на хората без основно образование.

Чернева изтъкна още, че прогнозите са амбициозни, но и реалистични.

 „ЕС се основава на компромиси между страните членки. Вярвам, че ще бъде намерено оптималното решение, което ще задоволи всички 27", заключи говорителят на МВнР.